GNOME 40 върху Fedora 34

На 24 март 2021 излезе GNOME 40 и това е първата версия, която използва новата система за номериране на версиите (предишната е 3.38). Поддържа и наскоро издадения GTK 4.
Друг повод за инсталацията е и наскоро излязлата Fedora 34.
Използваният хардуер е реновиран Lenovo ThinkPad T520 с процесор Intel i5 на 2.5 GHz с 2 ядра и 4 нишки, 8 GB RAM и HDD на 5400 оборота, за нуждите на онлайн обучението на децата.

Това, което от GNOME 3 насам все още не мога да приема е ограничаването на потребителя да няма възможност нативно да си пуска иконите на работния плот. Разработчиците изписаха тонове мастило защо това е много важно и как страхотно променя потребителското изживяване в положителна посока и т.н.
За абсолютно начинаещи може би да са прави, но за потребители като мен, които винаги са работили с папки върху десктопа, както и за потребители идващи с навици от други работни среди – едва ли имат сериозни аргументи.

За да се избегне горното неудобство се прибягва до инсталирането на приставка, а в GNOME 40 друга изненада за мен е, че управлението на приставките от Tweaks е премахнато и се разчита на интеграцията от сайта GNOME Shell Extensions. Положителното е, че има учтиво предупреждение след завършването на инсталацията.

И така, следващата стъпка след инсталирането на операционната система и работната среда от Fedora 34 x86_64 Live DVD, е активирането на приставката за Firefox GNOME Shell integration.

С времето съм установил, че най-добрата за мен приставка за показването на иконите върху десктопа е Desktop Icons NG (DING).

След инсталирането и активирането на приставката, иконите върху десктопа са видими.

Друго неудобство за мен е, че по подразбиране десктопа не се появява в страничния панел на файловия мениджър, което преди конфигурирах или през команден ред или през Dconf Editor, но сега не ми се отдаде и прибягнах до това да си направя препратка.

Има и една промяна, която не мога да преценя дали е положителна, а именно, че при активиране на дейностите панела с приложенията се показва отдолу, вместо вляво и работните плотове се плъзгат в центъра на екрана вместо вдясно.

В заключение ще добавя, че като цяло работната среда е подобрена, а необходимите ми допълнителни настройки приложих с относително малко усилия.

Също така тествах производителността на графиката със сесията по подразбиране, която е Wayland и не установих проблеми.

Следващото предизвикателство е преходът на личния ми лаптоп от Fedora 33 и GNOME 3 към Fedora 34 и GNOME 40.
Предвид написаното по-горе, дори и миграцията да не мине гладко, допускам, че една свежа инсталация ще реши въпроса.

Публикувано от

Zdravko Zdravkov

Системен интегратор. Професионалист с богат ИТ и управленски опит. Съосновател на Openintegra. Неговото изкуство е овладяването на хаоса.