Редизайн на Turnstile Puzzle

Завръщането към темата е вдъхновено от магистърската ми теза, защитена в средата на 1996-та година. По това време все още се ползваше Windows 3.x, а Windows 95 беше новост.

От днешна гледна точка външния вид на играта изглежда в известна степен наивен, но тогава техническите възможности позволяваха това ниво. В голяма степен модата за изглед на системните игри от типа на Minesweeper също оказа влияние. Заглавието също последва тогавашната тенденция – WinCircles.

Играта в подредено състояние
Общ вид на играта

Тъй като алгоритъма е от сферата на комбинаториката, това спомогна програмирането на софтуера да бъде сведено до относително проста задача.

Интересен факт е, че играта е била патентована като настолна през 1983-та година от Douglas A. Engel с патент US4,415,158 по подобие на кубчето на Рубик.

Turnstile, произведен от Binary Arts (сега ThinkFun)

Първоначално играта е наречена Engel’s Enigma, но по-късно е пусната на пазара като The Puzzler с три различни нива на трудност:

  1. Novice: Частите от един диск са сини, останалите червени.
  2. Challenger: Горната половина на дисковете е зелена, долната половина жълта, а трите крайни части в средата са черни.
  3. Avenger: Като Turnstile, но в жълто, червено, зелено, синьо и черно и са използвани бели ръбове, за да ги разделят. Няма цветни маркировки по ръба на пъзела.

WinCircles е допълнена с полагане на шестоъгълна мрежа върху кръговете и съответно повече цветове, което повишава нивото на трудност над това на Avenger.

Някои от мотивите и предизвикателствата за редизайн:

  • Понижаване на нивото на трудност до Avenger;
  • Осъвременяване на външния вид;
  • Планиране на софтуерното програмиране за останалите класически нива;
  • Изследване на възможностите за производство на играта за екрани с жестове, например в Android и iOS;
  • Контрол на версиите като метод в процеса на разработката на потребителския интерфейс;

Относно съществуващи образци, краткото проучване показва следното:

  • В Google Play се предлагаше игра с име Puzzler, но вече не може да се инсталира.
Екранът на Puzzler
  • Към момента за Android е останала единствено играта Enigma Puzzle, но и тя е с доста архаичен вид и некачествено изпълнение на жестовете.
Екранът на Enigma Puzzle
  • В Apple App Store не съм правил проучвания.

Най-итересното, което намерих за старт на редизайна е страницата за Turnstile / Twinspin, Puzzler на Jaap Scherphuis. Този ресурс предлага и добро описание на алгоритъма.

За прототипа избрах web технологията, с която работя най-бързо, а за обектите на потребителския интерфейс – SVG формат, който е векторен и дава по-добра основа както за последващо изграждане на responsive web layout, така и за работа с мобилните платформи.
Работното заглавие на играта е WheelsPuzzle.

В заключение споделям, че изпитах истинско удоволствие от свършената до момента работа. Надявам се, че все повече ще ми остава време и играта ще придобие своя продуктов вид за мобилните платформи.

Има и прототип за Gnome, който се надявам в скоро време да пакетирам в RPM и DEB. А защо не и това да е повод да усвоя пакетирането в Snap и Flatpak?

Публикувано от

Zdravko Zdravkov

Системен интегратор. Професионалист с богат ИТ и управленски опит. Съосновател на Openintegra. Неговото изкуство е овладяването на хаоса.